Recent Comments

  Sabluunaa voi käyttää monella tavalla kuvia tehdessä. Sen voi kiinnittää suoraan esimerkiksi kankaaseen ja sitten sabluunan aukoista töpötetään, maalataan tai telaa käyttäen levitetään väri. Sabluunan voi myös kiinnittää painoseulaan jolloin väri levitetään kankaalle raakelilla seulan läpi, väri leviää vain sabluunan aukoista ja näin syntyy haluttu kuvio.

  Miten sabluuna tehdään

  Ensin piirretään kuva, joka halutaan painaa sabluunalla. Kannattaa aloitta helposta kuvasta, yksinkertaisin sabluuna on yksi aukko sabluunassa, esimerkiksi ympyrä tai sydän. Näissä kuvissani on höyhen, jossa on useampia viivoja ja sabluunassa useampia aukkoja. Kun leikkaat useampia aukkoja sabluunaa, huolehdi että välissä olevat sabluunan reunat ovat aina jossakin kiinni, irtonaiset kappaleet eivät pysy paikoillaan painettaessa.

  Sabluunan voi tehdä useista erilaisista materiaaleista, tässä on muovista ja kontaktimuovista tehdyt sabluunat

  Joskus oman sabluunan tekeminen tuntuu hitaalta ja haastavalta, silloin kannattaa käydä askartelutarvikkeita myyvässä liikkeessä. Näillä valmiilla sabluunoilla on helppo aloittaa painaminen. Valmiit sabluunat sopivat hyvin myös lasten kanssa kortteja ja kankaita painettaessa, silloin vältytään terävien saksien ja leikkureiden käytöstä.

  Sabluuna leikataan pahviin, muoviin, kontaktimuoviin, paperiin tai muuhun vastaavaan materiaaliin josta väri ei mene läpi ja joka on tarpeeksi ohutta, että voit painaa tai töpöttää värin kankaaseen. Kontaktimuovi on kätevä käyttää, koska se kiinnittyy painettavaan pintaa ja kuvion reunoista tulee painettaessa terävät. Kontaktimuovia ei voi käyttää paperille ja pahville painettaessa, sillä liima repii paperin rikki sabluunaa poistettaessa. Kankaalle kontaktimuovi sopii hyvin, mutta silti kannatta aina testata millaista jälkeä poistamisesta syntyy. Itse kokeilin huopaan kontaktimuovia ja poistettaessa liimapinta nosti huovan pintaa koholleen, joten päädyin käyttämään ohutta muovista sabluunaa ja teippasin sabluunan ulkoreunoista kiinni alustaan maalarin teipillä.

  Sabluuna kiinnitettiin maalarinteipillä huopaan

  Sabluunan voi tehdä useista erilaisista materiaaleista, tässä on muovista ja kontaktimuovista tehdyt sabluunat

  Sabluuna kiinnitettiin maalarinteipillä huopaan, jotta se ei liiku väriä levitettäessä. Maalarinteippi ei nostanut huovan pintaa pystyyn teippiä poistettaessa.

  Sabluunalla painaminen

  Sabluunaa voi käyttää monipuolisesti painotöissä. Voit painaa yhden kuvan tai vaikka koko kankaan täyteen kuvia. Voit myös vaihtaa painoväriä helposti sabluunaa käyttäessäsi; puhdistat sabluunan työskentelyn välissä vedellä, kuivaat sen ja vaihdat värin toiseen.

  Värin levittäminen siveltimellä sabluunaan

  Höyhensabluunalla tein kuvan huovalle ja käytin värin levittämisessä pensseliä. Pensselillä sain hyvin värin levittymään sabluunan kapeimmistakin aukoista huovalle. Vaikka sabluuna on kiinnitetty hyvin painopintaa vasten, niin silti vähän väriä pääse myös sabluunan alapinnalle. Alapinta on hyvä puhdistaa aina välillä varsinkin, jos painat useita kuvia peräkkäin. Kesken painotyön voit puhdistaa sabluunan painamalla likaisen alapinnan toista kangasta vasten ilman, että levität väriä, siitä syntyy kivoja varjokuvia. Käytän joskus näitä “varjoja” antamaan painotöille uutta ulottuvuutta ja elävyyttä.

  Kuvassa kuva huovalla ja värin levittämisen jälkeen sabluunan alapuolella näkyy väriä. Painoin alapuolen kangasta vasten ja siitä syntyi uusi kuva

  Sulan kuva huovalla, värin levittämisen jälkeen sabluunan alapuolella näkyy väriä. Painoin alapuolen kangasta vasten ja siitä syntyi uusi kuva.

  Sabluunan peseminen

  Hyvin tehty sabluuna on pitkäikäinen kunhan sen huoltaa hyvin. Värit kuivuvat yllättävän nopeasti muovisiin sabluunoihin. Sabluunan voi pestä työskentelyn aikanakin, mutta viimeistään kun olet lopettanut painamisen. Värit irtoavat parhaiten kylmällä vedellä ja saippuana käytän mäntynestesaippuaa, sillä se poistaa myös rasvan. Kuuma vesi kiinnittää värin sabluunaan ja työvälineisiin kuten pensseleihin, joten pidä pesuvesi kylmänä. Sabluunan voi kuivata painelemalla sitä talouspaperilla tai kangastilkuilla.

  Valmiit sulkakuvat painettuna kahdelle eri väriselle huovalle. Käytin mustaa kankaanpainamiseen tarkoitettua väriä ja värin levitin pensselillä. Kuvin kuivuttua kiinnitin värin kuumakäsittelemällä villalle sopivalla lämpotilalla. Kuvien kiinnittäminen on tärkeä vaihe, jotta kuvat eivät peseydy pois.

  Valmiit sulkakuvat

  Sabluunalla painamisella saat käytettyä vanhat tilkut pois uudistettuna, peitettyä pinttyneen tahran t-paidassa tai vaikkapa tuunattua tylsän kangaskassin uudeksi ja iloiseksi kauppakassiksi. Tämä on helppoa, hauskaa sekä luovaa tekemistä ja vain mielikuvitus on rajana.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Next Post

  Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusmessu

  Tue Oct 22 , 2019
  SeriMeri on mukana Tampereella Suomen Kädentaidot messuilla 15-17.11.2019 Messut ovat Euroopan suurimmat käsi- ja taideteollisuusmessut.
  2 taidelaukkua